contact: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Autumn 2020   Personal State of Wellbeing 13
                                                                                                                                             
Vaar op je eigen kompas

Lieve Beste Yogi’s, Sporters,Toppers, Bikkels en andere Geïnteresseerden,

De vorige keer heb ik geschreven over het belang van een ‘Clean Up’ (Yoga en het aanverwante bijbehorende goed ademen wat ondertussen allang geen luxury meer is maar een necessity!), het letterlijk naar binnen keren ‘Tuning In’.....want de hele buitenkant valt weg as we speak..... dus we moeten wel naar binnen keren en verbinden met onszelf- en met elkaar (de buitenwereld). Destemeer om beter om te kunnen gaan met de huidige onbestendigheid/kramp/ onzekerheid in de wereld. Verder ook om deze beter te kunnen begrijpen, en tegelijkertijd zoveel mogelijk trachten te verzachten, verlichten, te doorstaan en vol te houden. En dat doen we allemaal op onze geheel eigen unieke manier en volgens onze eigen beschavingen (handels -en denkwijzes, gewenningspatronen) en gedragingen.

Maar: met de mind alleen redden we het momenteel Echt niet meer!
Dat is duidelijk.

The Mind is a powerful tool wat we kunnen disciplineren en kunnen trainen en  zodoende ervoor kunnen zorgen dat ondermeer “ The Monkey Mind” niet meer met ons aan de haal gaat en ons (vaak ongewild) gaat besturen en controleren en beheersen. Bijvoorbeeld door een repeterende destructieve gedachtestroom waarvan we niet in staat zijn om die te stoppen; Simpelweg omdat we het gedrag van the mind / ons brein nog niet goed genoeg onder controle hebben. Ook al doen we nog zo ons best ;-)

Onze mind zorgt vaak ongewild voor mentale stress, negativiteit, eindeloze innerlijke monologen; wat weer zorgt voor emotioneel lijden, instabiliteit, en derhalve een slechte gezondheid. Maar; Remember? Het loket in ons hoofd kan dicht-  en Houden we dicht! We staan- en laten niets toe daar.
Onze mind blijft kalm en rustig. Er is geen bezoekuur en er komt ook gewoon echt geen bezoek voorlopig. smile

Er is at the moment teveel tegenstrijdige informatie, ‘conflicting messages’ so to speak... de wereld lijkt meer gepolariseerd than ever.... Wat is waar, wat is niet waar? ...wat voor de één goed voelt en als ‘waarheid voelt’ hoeft voor de ander totaal niet zo te zijn en te voelen.... en dat zorgt voor disbalans en onrust.

Maar het Hart/Ons Kompas is een intelligenter orgaan dan de hersenen smile
Het Hart weet Altijd eerder wat er gaat gebeuren dan de hersenen!!
Dit blijkt ook wederom uit een (het zoveelste) onderzoek van Harvard University: Het Hart reageert eerder dan de hersenen.

We onderschatten de functie van het hart. Het hart is niet alleen een orgaan wat louter functioneert om het bloed rond te pompen in het lichaam bijv.
Het doet nog veel meer: Met ons hart kunnen we echt Luisteren, Voelen, en Observen (i.p.v. kijken en voelen met de mind/ hersenen). Dat lijkt meer nodig dan ooit!

En wanneer we dit kunnen vertalen in ons : ‘Kompas’ creëren we een mogelijkheid om zuiverder en positiever te zijn en te leven naar onze verwachtingen.
 
Sinds geruime tijd zeg ik tijdens mijn (ook online) lessen dat we ons ‘Derde Oog’ gevisualiseerd zouden kunnen inzetten, vertalen, beschouwen als ons onderbuikgevoel en ons instinct. Dat instinct /eerste onderbuikgevoel liegt (en bedriegt ons) namelijk NOOIT.

Ons derde oog (het zesde chakra van ons lichaam voor de ingewijden) zouden we ook kunnen beschouwen, benaderen, visualiseren en als zodanig behandelen als ons Kompas en Zekerrrr in deze roerige onbestendige tijden waarin wij ons allen nu in bevinden!

Daarnaast het blijvende vitale belang van de Adem ten behoeve van de algehele gezondheid; zowel fysiek als mentaal als emotioneel. De adem is – en blijft een primaire katalysator wat ook het algehele immuunsysteem 24/7 ondersteunt, beschermt, schoonmaakt en versterkt het afweersysteem en dit is precies wat we nu meer nodig hebben dan ooit.

Onze spieren (met bijbehorende celgeheugen!) zijn ook cruciaal! Met goed getrainde spieren kun je namelijk tijdens inspanning veel rustiger ademen dan met ongetrainde spieren.

Ik wens jullie allemaal de moed toe om te varen op je eigen Kompas ( ondanks wat er allemaal speelt om jou/ ons allen heen) en in je eigen flow te blijven zonder dat er een component van angst , krampachtigheid of controle bijzit.

The School of Wellbeing is sinds geruime tijd succesvol gelanceerd. Het concept van sessies volgen via een videolink los van tijd plaats en ruimte wordt bijzonder geapprecieerd (ook het kunnen stopzetten- en/of herhalen van oefeningen en/of tips en tricks vinden mensen echt fijn merk ik.....zonder de stress van Zoom of Teams....) en je kunt gewoon per maand bekijken of je mee wilt doen. Dus niemand zit ergens aan vast, er is geen enkele verplichting en dat is ook wel eens fijn in een tijd waarin we ons ondergedompeld voelen in ‘moeten in plaats van mogen’.

Ook en temeer nu in deze huidige tijd:  het 1-op-1 counselen en met elkaar kunnen levelen en ‘dimdammen’ (want de psychologen hebben eindeloze wachtlijsten...) vinden mensen heel erg fijn,  voelen zich geborgen,  is  helpend, ondersteunend,  prettig, en temeer ook omdat humor (en zeker in deze tijd!) uiteindelijk een niet te onverslaanbare, belangrijke en te onderschatten factor is smile))))

Namaste Wilma

 



Mei / Juni 2020  -  Personal State of Wellbeing 12
                                                      
Verbinding

Lieve Beste Yogi’s, Sporters,Toppers, Bikkels en andere Geïnteresseerden,

De gespannen greep waar we allemaal in hebben verkeerd de afgelopen maanden lijkt iets te ontspannen momenteel, het weer is prachtig smile , de versoepelingen aangaande de corona maatregelen doen ons goed en we zitten met zijn allen ondertussen redelijk comfortabel in het ‘nieuwe normaal’, de nieuwe werkelijkheid waar we ons in bevinden.

Het is ook een werkelijkheid waardoor we gedwongen waren om naar binnen te keren, de buitenkant viel even helemaal weg. We konden letterlijk geen kant uit en het was pas maken op de plaats. Hoe gaaf is dat eigenlijk?
Wat een fantastische opportunity is dit om naar binnen te keren, in te tunen bij jezelf, en te gaan voelen hoe het met je gaat en wat er nodig is om je goed te blijven voelen.

De Volkskrant van afgelopen 13 Juni heeft mijn belang van het ademen overgenomen in een prachtig artikel, en ook daar werd wederom het vitale belang van goed ademen ten behoeve van de algehele gezondheid benadrukt.
De adem is een primaire katalysator wat ook het algehele immuunsysteem 24/7 ondersteunt, beschermt,  schoonmaakt en het afweersysteem versterkt. En dat is precies waar we nu meer van nodig hebben dan ooit.

Je spieren zijn ook cruciaal! Met goed getrainde spieren kun je namelijk tijdens inspanning veel rustiger ademen dan met ongetrainde spieren.

Yoga, en het aanverwante bijbehorende goed ademen, is a clean up!
Het is geen luxury maar a necessitysmile, zeker in deze roerige tijden (nu en de komende tijd) is onderhoud en zelfbehoud harder nodig dan ooit, het wordt alleen maar nog belangrijker en nog bepalender voor onze wellbeing. Niemand kan nu nog zeggen; ‘ laat maar zitten, dit is niet belangrijk...’

Vitaal onderhoud van wie je bent; body en mind (dus niet alleen fysiek) zal steeds belangrijker worden voor ons en daar hoort dus bij om met regelmaat stil te staan bij wie je bent, hoe het met je gaat, hoe je ademt, kun je stil zijn en 15 minuten mediteren per dag? (door bijvoorbeeld alleen maar de focus op de adem te houden terwijl je zit of ligt) Gunnen we dit onszelf? Of zijn we toch weer ongemerkt teruggeslipt in de jachtigheid van het alledaagse leven? Het is interessant om onszelf die vraag te blijven stellen. ( en jullie kennen mijn stelling: ‘ stilstand is dodelijk’)

Zodoende kunnen we ook op een humane neutrale gezonde manier in verbinding komen of blijven staan met onszelf en anderen. In plaats van polarisatie, de huidige enorm uitvergrote tegenstellingen en verschillen (arm-rijk, ziek-gezond, zwart-wit, etc. etc.) gaan we naar een gezamenlijke verbinding / energie.
Dat zal de tijdgeest goed doen en dat hebben we allemaal erg hard nodig momenteel, misschien nog wel meer dan ooit tevoren. Yoga is daarbij niet weg te denken en de kracht van meditatie niet te onderschatten!

Ik wens jullie allemaal de moed toe om te varen op je eigen kompas (ondanks wat er allemaal speelt om jou/ ons allen heen) en in je eigen flow te blijven zonder dat er een component van angst , krampachtigheid of controle bijzit.

So we continue our Clean Up smile, onvermoeid en gestaag gaan we door,  en ik wens jullie allen alvast een geweldige zomer!

De School of Wellbeing is succesvol gelanceerd, het concept van sessies volgen via een videolink los van tijd plaats en ruimte wordt bijzonder geapprecieerd! Ook het kunnen stopzetten- en/of herhalen van oefeningen of tips en tricks vinden mensen echt fijn merk ik. Er zijn ook LIVE buitenlessen smile,  en je kunt gewoon per maand bekijken of je mee wilt doen. Dus niemand zit ergens aan vast, er is geen enkele verplichting en dat is ook wel eens heel erg fijn in een tijd waarin we ons ondergedompeld voelen in ‘moeten in plaats van mogen’.

Namaste Wilma

 

 


 

April 2020   -  Personal State of Wellbeing 11

Yoga during and after Corona!

Lieve Beste Yogi’s, Sporters,Toppers, Bikkels en andere Geïnteresseerden,

Allereerst hoop ik dat jullie allemaal in goede fysieke en mentale gezondheid verkeren en weet dat ik op afstand aan jullie denk!

Geruime tijd ben ik al bezig met het nadenken over hoe ik mijn yoga lessen het beste vorm zou kunnen gaan geven, juist in deze nieuwe werkelijkheid. En door de gevolgen van de corona crisis komt het invullen van deze behoefte in een stroomversnelling.

Op dit moment houdt de wereld haar adem in; we zitten momenteel in een soort ‘twilight-zone achtige’ apocalyptische tijd en we zijn allemaal op weg naar een nieuwe realiteit.

Daarom wil ik nu, in dit ‘nieuwe normaal’, actief de School of Wellbeing gaan lanceren. Met een aanpak die vooral en voortdurend los kan staan van tijd en plaats.

The School of Wellbeing gaat verder dan alleen yoga lessen maar verzorgt ook ademtraining, meditatie sessies, persoonlijke individuele begeleiding, en counseling. Kortom: alles wat te maken heeft met jouw persoonlijke wellbeing en vormgegeven op mijn geheel eigen ludieke Wilma wijze,smile en vanuit mijn eigen levenservaring. Het is gaaf en leuk en nieuw en exciting dus DOE MEE!

Er wordt al volop online yoga les gegeven, door de bomen valt het yoga bos bijna niet meer te overzien en het aanbod is gigantisch en voor veel mensen ook onoverzichtelijk.
Na wat peilingen heb ik tegelijkertijd ook begrepen dat veel mensen het ook erg vervelend vinden om naar een scherm te moeten turen en te staren en tegelijkertijd de oefeningen te doen, en op zichzelf letten en naar de docent te kijken etc. etc., het is ook een beetje gehannes en gedoe gewoon…

Persoonlijk vind ik lessen aanbieden via een Zoom-link ook een beetje duwerig en drammerig want iedereen moet dan maar net kunnen op dat moment en tijdstip etc. etc.

Vervolgens had ik zelf bedacht om lessen aan te bieden via een Podcast, dat is leuk en nieuw en spannend en weer eens wat anderssmile
Je kunt dan je ogen dicht doen (en vooral ook op jouw eigen moment wanneer het je uitkomt) en dan is het net of je bij mij in de les staat want je hoort mijn stem en ook mijn slechte grappen natuurlijk ;-)
Een podcast zou met name ideaal zijn voor meditaties en Echte Easy-Flow lessen en zou te beluisteren zijn via een link die ik je dan toestuur en die wederom dus los staat van tijd en ruimte.

Het zou ook èn èn kunnen, dus èn visuele lessen via een video opname èn lessen/meditaties via een Podcast. Het enige wat jullie hiervoor nodig hebben is een mat en een rustige ruimte waarin je je vrij kunt bewegen.

Hoe blijven we overeind, connected en bij elkaar nu? Ik geloof dat dat alleen maar kan in echtheid, in genuine authentic trueness naar ons fysieke en mentale zelf. En door ons hart te blijven openen. Dat alles biedt de School of Wellbeing aan!

Daarom ga ik jullie uitnodigen voor een rondvraag/dialoog die ik binnenkort per email zal versturen met daarin een aantal vragen om een goed beeld te krijgen wat jullie graag zouden willen en nodig hebben.

Ik denk aan jullie, blijf sterk en gezond, en love you all.
Namaste
Wilma


Januari t/m Maart 2020   -  Personal State of Wellbeing 10
                                                                                           
Be A Mental Warrior!

Lieve Beste  Yogi’s, Sporters,  Toppers,  Bikkels en andere Geinteresseerden.

De laatste maanden heb ik veel gesproken tijdens de lessen over Onderhoud.
De intentie van yoga lessen ( het opheffen van blokkades zodat er ruimte ontstaat fysiek,  mentaal en emotioneel) betreft niet uitsluitend als intentie directe onderhoud- en preventie om zodoende een soepel en pijnvrij lichaam te waarborgen , maar ik heb ook veel gesproken ook over Zelfbehoud.

How de we operate in a time of crises?
Gaan we uit,  zetten we ons zelf op slot, schieten we in de kramp, angst, of blijf je open- en aan staan?

Dat is namelijk een houding/attitude : hoe wens ik naar de wereld en de werkelijkheid te kijken en ook naar mijzelf?

Iedereen is daar vrij in om een eigen keuze te maken en het zou geweldig zijn wanneer we nu kunnen bouwen aan onze overeenkomsten ( we zitten nu allemaal lett in hetzelfde schuitje ) en laten we op houden met het uitvergroten van de verschillen ( wat we onbewust automatisch voortdurend doen) . Vergeleken met zo’n grote crisis die we nu hebben zijn al deze verschillen namelijk klein nietig en volledig irrelevant geworden.

Wat is zelfbehoud? Het besluit hoe jij jezelf gedraagt tijdens deze crises.
Hoe committed ben jij en ga je om met je eigen zelfbehoud?
Zelfbehoud is lett: het behoud van jezelf maar je DOET het ook zelf wink
Keep the state of mind positive and strong, It s not about all the misery what is happening now, but how we deal with it!

De externe factoren veranderen niet nl, het is eigen houding/ attitude die de werkelijkheid bepaalt.
Je eigen state of mind : ik laat me er niet onder krijgen en ik ga door. No matter what. Blijf positief and keep up the good work ; verantwoordelijk gedrag naar jezelf- en elkaar toe.

We kennen allen de Warrior/ Krijger/ Heldenhouding 1, 2 en 3 , die oefenen we eindeloos tijdens de lessen,  maar nu vraag ik jullie to Be A Mental Warrior. Dit is een mooie metafoor naar de Reverse Warrior , de omgekeerde krijger, een ultieme hartopener!
Wees en blijf sterk mentaal, zorgen maken helpt niet want alle lagen vallen nu weg , ‘status’, ‘ bescherming met geld’, ‘opleiding’ etcetera

We hebben  misschien wel voor het eerst met collectieve kwetsbaarheid te maken in NL, en dat zorgt voor een unieke ervaring van sterke lotsverbondenheid.
Niets egaliseert zo snel als een crisis , we are all equal. En zorgen maken helpt niet dus blijf een mentale strijder, krijger en held.

Ik denk  aan jullie, blijf gezond en sterk,  en love you all!
Namaste
Wilm


Okt t/m Dec 2019 - Personal State of Wellbeing 9

LAAT LOS en DANS

Lieve Beste Yogi’s, Sporters, Toppers, Bikkels en andere Geinteresseerden.

We gaan naar het einde van dit jaar toe, ‘de donkere dagen voor Kerst’ wordt deze periode ook wel genoemd, en we keren letterlijk meer naar binnen toe.
Daardoor zijn we goed in staat om het lichaam hoofd en hart tescannen, en onszelf de vraag te stellen : ‘hoe gaat het nu met me aan het einde van dit jaar’? En wat heb ik nodig voor het nieuwe jaar?

* Wat heeft de yoga practice mij gebracht het afgelopen jaar, de ademtraining, de verkregen inzichten tijdens de Fusion Flow Yogalessen en/of hoe is mijn personal well-being gegroeid?

* Kan ik echt in dit moment blijven, genieten van de kersperiode en dicht bij mijzelf (en mijn geliefden) zijn of ben ik alweer bezig met stressen en zorgen en piekeren over het nieuwe jaar? Dwz: kan je leven in het nu of regeert the mind nog steeds?

* Waar zou ik nog in kunnen groeien of wat zou ik graag anders willen zien? Ben ik tevreden met mijzelf aan het einde van dit jaar?

Je kunt pas echt een antwoord krijgen op deze vragen wanneer je je hart opent en het hoofd uitzet. Dat vinden we eng en confronterend: de ratio uitzetten, want alle controle valt dan weg. Maar hoe mooi is
dat? Want we hebben eerder al vast kunnen stellen dat controle louter een illusie is. Dus die controle kunnen we alvast wegvinken en loslaten.
Het hoofd mag uit.

Wanneer je je hart open kunt zetten ga je voelen en kun je dus ook emoties toelaten voor zover je ze herkent want A: herkennen we onze emoties vaak niet , en B: al zouden we ze herkennen kunnen we er vaak niet mee overweg. We hebben geleerd in Nederland: ‘doe maar gewoon , dan doe je al gek genoeg’. Dus we hebben niet geleerd om emoties toe te laten. Als je niets binnen kunt laten kun je er ook niet mee omgaan. Want als er niets is, waar moet je dan mee omgaan? wink

Wanneer je yoga beoefent helpt dat ook in het toelaten en herkennen van emoties bij jezelf (maar ook bij anderen!). Ga daar zeer zorgvuldig mee om en ontwikkel dat vervolgens ook. Emotionele Intelligentie (EQ) is uiteindelijk nog belangrijker dan cognitieve intelligentie (IQ) want met een hoge IQ en een lage emotionele intelligentie neem je de verkeerde beslissingen. Correctebeslissingen maken houd je op het juiste pad in je leven.

Daarbij kan ook de factor ‘tijd’ een rol spelen omdat je bijvoorbeeld soms nog gewoonweg ergens niet aan toe bent of iets nog niet echt binnen kunt laten komen. Maar tijd bestaat niet echt, want er zijn parallele universums en tijd is de derde dimensie. Net als ruimte geen grenzen kent.
Haha, maar na al deze wijsheden back to the basics! wink

Dus: wanneer je emoties kunt toelaten en herkennen is het vervolgens ook belangrijk om ze te verwelkomen en al helemaal om
daar dan op de juiste manier mee om te gaan.

Ga maar voelen wat er gebeurt en ga voelen hoe het nu gaat en wat je eventueel nog nodig hebt. En daar komen ongetwijfeld emoties bijaan te pas. En laat die maar binnenkomen. Koester ze en neem ze serieus, negeer ze nooit.

En wanneer je jezelf deze vragen stelt, en je je hart daar echtdaadwerkelijk voor kunt openen, zal er vroeg of laat een antwoord
komen want the Universe zal je altijd precies duidelijk maken wat jenodig hebt en aankunt, en daar helderheid en inzicht in verschaffen.

En wat er dan ook bovenkomt aan emoties ( o.a woede, angst, jaloezie, machteloosheid, verdriet, vreugde), laat het maar boven – en binnenkomen. En dan: Accept it, change it or leave it.
Het mooiste kerstcadeau wat je jezelf kunt geven zijn bovenstaande vragen, dus ga daar mee aan de slag! Ga rustig zitten, practice the ocean breathing, mediteer , tracht de mind te disciplineren en ga
louter voelen.

Ik wens jullie allemaal een hele goede Kerst en een fantastisch 2020!

Laat los en Dans!
Namaste
Wilma

 


Aug / Sept 2019 Personal State of Wellbeing 8 - VERANDERING / SCHOOL OF WELLBEING

Lieve Beste  Yogi’s, Sporters,  Toppers,  Bikkels en andere Geinteresseerden.

Gedurende de zomermaanden maken we meestal allemaal tijd voor onszelf om te kunnen ontspannen in de vorm van een vakantie,  en/of trachten we even een break te nemen van ons dagelijks terugkerende patroon en handelingen betreffende bijv werk en andere verplichtingen.
Dat is tevens het perfecte moment om jezelf onder de loep te nemen en jezelf af te vragen of er wel sprake is van groei. Met groei bedoel ik in deze: ontwikkeling in welke vorm dan ook. Groei ontstaat alleen maar door verandering. Als je niets verandert, dan groeit/verandert er niets!

En bij mij persoonijk is dat ook gebeurd: Ik heb besloten om mijn yoga lessen verder uit te breiden. Vanaf 1 Oktober zal ik ook Fusion Flow Yoga ( Body, Breath, Mind and Heart Work) lessen gaan geven bij Lijf en Visie op de Koningsweg 4 in Soest. Daar zijn jullie ook allen meer dan welkom!  De lessen worden gegeven op basis van een 10 ritten kaart dus niemand zit vast aan een abonnement.

Daarnaast heb ik nagedacht over hoe ik jullie verder kan helpen met alle vragen die na de Yoga lessen bij jullie boven komen. Want als je Yoga doet komt er veel los, en het is mooi om naar die signalen te luisteren en ermee aan de slag te gaan. En omdat er kennelijk zo veel behoefte aan is, heb ik besloten om te starten met de School of Wellbeing.
Want Wellbeing kun je gewoon leren! In de School of Wellbeing ga ik 1 op 1 privélessen/sessies geven en kan ik je individueel begeleiden en counseling geven. Mail me wanneer dat interessant voor je is.

Terug naar hoe jullie voor jezelf een aantal zaken kunnen aanpakken en verbeteren, bijvoorbeeld:

    • Waarom zou er iets veranderd kunnen worden? (specifiek binnen de Yoga practice of natuurlijk in het algemeen)
    • Wat is een duidelijk doel en betekenis? (als het doel inspirerend is ontstaat er namelijk enthousiasme en toewijding
      en is de kans van slagen groot )
    • Betrek jezelf dus direct bij de totstandkoming van de verandering, ga ermee aan de slag
    • Maak de verandering leuk! Het is gewoon gaaf nl.
    • Neem angst weg door communicatie, praat erover en stel vragen aan mij bijv,  geen kramp of angst voor het onbekende,
      maar rustig blijven ademen ondertussen smile
    • Wees gemotiveerd en positief, ga het gewoon doen smile

Verandering de goede kant op geeft energie en magie en is dus mega inspirerend!

“ Het geheim van verandering is focus. Niet de focus op vechten tegen het oude , maar op bouwen aan het nieuwe” ( Socrates)

Wanneer we verandering kunnen toelaten, toestaan, teweeg brengen, herkennen, verwelkomen, koesteren en onderhouden in ons lichaam hoofd en hart zijn we pas echt goed bezig.

Yoga is loslaten heb ik al vaak gezegd : hoe meer spanningen we kunnen loslaten en blokkades kunnen opheffen in lijf , hoofd en hart hoe meer ruimte er dus automatisch ontstaat om te gaan voelen wat je nu echt nodig hebt.
Handig en helpend daarvoor is om eerst je mindset veranderen ; vast geroeste (vaak negatieve en beperkende)  denkpatronen omturnen in positieve, lichaamswerk/ yoga asana’s en ademwerk blijven trainen en onderhouden zodat het hart open kan gaan en wakker gaat worden. En dan komt de reis naar binnen.

In iedere yoga houding kunnen we nog meer groeien, tijdens iedere ademsessie kunnen we nog intenser in- en uitademen en de adem ondersteunt de flexibiliteit om dieper in de houding te kunnen groeien! Elke meditatie kan nog confronterender en helender zijn voor je, de mind zal steeds rustiger worden zodra je echt kunt gaan voelen en realiseren dat onder andere je gedachtes niet van jou zijn en ook niet altijd waar zijn.

Het gaat om het feit dat je steeds op reis bent naar jezelf om steeds meer los te laten wat je niet bent en meer te worden wat je wel bent! En die reis is onderhevig aan continue veranderingen die op je pad komen, of die je zelf aanbrengt, of die dringend nodig zijn, of gewoon omdat ze superleuk en vettttt zijn wink

Het leukste en ook meest spannende is en blijft natuurlijk om zoveel mogelijk te kunnen groeien tijdens je reis, want stilstand is dodelijk, supervermoeiend en sowieso never nooit dienend of helpend.

So Enjoy Your Trip, it’s the best trip ever!!

Namaste
Wilma


 

Juni / Juli 2019 Personal State of Wellbeing 7 - ‘De slechtste baas  ter wereld ben jezelf ‘
                                                                                           
Lieve Beste  Yogi’s, Sporters,  Toppers,  Bikkels en andere Geinteresseerden.

Regelmatig komen mensen naar mijn lessen toe met allerlei klachten en/of zijn ze doorverwezen door een fysiotherapeut.

Yoga (het loslaten van spanningen en blokkades) is uiteraard direct helpend voor fysieke klachten en mijn lessen zijn ook met name gefocust op 2 zaken,  namelijk: onderhoud en preventie.

Het onderhouden van een soepel pijnvrij lichaam , hoofd en hart,  het verminderen van klachten en het ten alle tijde voorkomen dat bestaande klachten erger worden of in the worst case scenario; dat er nieuwe klachten bijkomen.

EN DAT IS HARD NODIG! Want we kunnen vaststellen dat we voor onszelf soms een hele ‘slechte baas zijn’.

Meestal gaan we zelf over onze eigen grenzen heen op alle mogelijke fronten en dat komt omdat we onze grenzen niet erkennen en als zodanig dus ook niet kunnen herkennen.

We gunnen onszelf vaak niet eens de tijd om goed te gaan voelen wat er eigenlijk echt aan de hand, scherpere keuzes te maken, de moed om NEE te zeggen en we nemen vervolgens de moeite niet om slimmere manieren te gebruiken om ons dagelijks leven in te richten, beter onze verplichtingen na te komen en te balanceren tussen al onze verschillende schema’s en agenda’s.

Beter leiding kunnen geven aan jezelf begint met het inzicht dat je zelf je eigen baas bent smile

Wanneer we dat echt goed kunnen laten binnenkomen, kunnen we ook direct gaan realiseren en voelen dat we uiteindelijk altijd graag het beste voor ons zelf willen,  binnen en met de mogelijkheden die we hebben,  en waar en zoals we nu zijn!

En we kunnen ( nogmaals) nooit verder zijn dan waar we nu zijn en dat is helemaal meer dan goed en ok smile ( anders waren we wel ergens anders) , hoe eerder we dat accepteren hoe makkelijker  eventueel verandering en groei kan ontstaan in bijv ( vastgeroeste ingesleten) denk- en handelswijzes .

Wat we doen is vaak al goed genoeg! We zijn vaak erg hard voor onszelf en we zetten de lat vaak te hoog , angst is vaak een onderliggende reden en controle ( die we denken te hebben of te houden) ook.

Maar controle is een illusie.

Hoe angstiger we worden- en zijn om maar controle over iets te kunnen houden, hoe meer we onszelf ondermijnen en saboteren en dat belemmert ons om een tevreden ( met wie we zijn, wat we doen etc.) en gelukkig leven te leiden. En dat is uiteindelijk wat we allemaal graag willen bereiken.
Kijk eens naar wat je wel hebt en kunt, en alle obstakels en hindernissen die door jou al genomen zijn!

Regelmatig yoga beoefenen zorgt voor constante zelfconfrontaties, die blokkades en wrevel ( fysiek, mentaal en emotioneel) overwinnen en resulteren in directe groei.

Verder ; we zijn vaak vergevingsgezind en aardig tegen andere mensen, kunnen we dat ook voor onszelf zijn?

Yoga is loslaten zoals ik vaak zeg, dus hoe meer we kunnen loslaten, hoe meer ruimte er zal ontstaan in ons hoofd en hart en hoe beter we dus kunnen voelen wat we echt nodig hebben.
Het vergt moed om je hart open te kunnen stellen ( eventueel te veranderen ) om zodanig ECHT te kunnen gaan voelen.

Weet dat je sterk , mooi, krachtig , geliefd en uniek bent en vooral goed genoeg! The Art of being Happy is being your own Best Boss smile

Dat heeft alles te maken met het managen van imperfecties: wanneer is iets niet meer leuk,  goed,  ok of acceptabel?

Accept it , Change it, or Leave it!

Kus. Wilma.


April / Mei 2019 Personal state of  Well-being (6)   -  Acceptatie                                    
                                                                                                                                                                                                                                     
Lieve Beste  Yogi’s, Sporters,  Toppers,  Bikkels en andere Geinteresseerden.

We hebben dus vast kunnen stellen uit eigen ervaring tijdens de Fusion Flow yoga lessen ( een gebalanceerde en pittige mix van alle mogelijke yogastijlen) dat we het lichaam kunnen trainen en zodoende ruimte maken in ons lichaam waardoor we ook ruimte maken in ons hoofd.

Hoe meer ruimte we kunnen maken oftewel hoe meer blokkades we kunnen opheffen ,  hoe meer ruimte er zal ontstaan niet alleen in het lichaam maar ook in ons hoofd , in the mind.
En de adem is hierin altijd de sleutel , initiator en katalysator.

But what about the heart? Yoga is niet alleen fitness voor het hoofd , the mind, maar ook fitness voor het hart. The wellbeing van het hart wordt aangesproken: wat heb je nu eigenlijk echt nodig? Wanneer je het hart beter kunt openen, en het hart wordt dus fitter en gezonder, dan kun je beter gaan voelen wat je nodig hebt!

Remember; yoga is loslaten. Dus hoe meer blokkades en spanningen
(fysiek, emotioneel, mentaal)  je kunt loslaten tijdens de uitademingen gedurende de yogahoudingen/ asana’s, hoe meer ruimte er overal ontstaat. Zodra je spanningen kunt loslaten/ blokkades kunt opheffen kun je ruimte maken en eindelijk gaan voelen wat je nu echt nodig hebt.

De sleutel tot loslaten is Acceptatie.

Ik vertel regelmatig: ‘Je kunt niet verder kunt zijn dan waar je nu bent’.
Het goede nieuws hiervan is dat dit een universele wetmatigheid is: dit geldt namelijk voor ons allemaal smile

Wanneer we Yoga beoefenen worden we soms op een pijnlijke manier  geconfronteerd met de belemmeringen die we tegenkomen in ons lichaam , hoofd en hart. Hoe meer we dat kunnen verwelkomen en koesteren en met name: hoe meer we kunnen accepteren dat die er zijn, hoe soepeler we in het proces kunnen komen van transformatie, persoonlijke groei en ons bewustzijn hiervan te ontwikkelen.  

Hoe supermooi en gaaf is dat? Hoe meer belemmeringen we tegenkomen, hoe meer confrontatie met onszelf,  groei en wijsheid er kan ontstaan.  Hoe we ons op de yogamat manifesteren is een directe weerspiegeling ( letterlijk en figuurlijk) van de fysieke emotionele en mentale staat waar we ons op dat moment in begeven. Je zou dus met andere woorden ook kunnen zeggen: Het beoefenen van Yoga is een manier om te oefenen in concentratie door de focus/aandacht te richten en het bewustzijn te ontwikkelen als onderdeel van een persoonlijk transformatie traject waarbij persoonlijke groei en ontwikkeling centraal staan.

Humor hoort daar absoluut ook bij, want zonder humor wordt het helemaal niets en is het einde oefening smile

Wanneer houdingen naar ons gevoel niet goed lukken , of althans niet gaan zoals wij dat graag zouden willen zien,  of gedachten blijven maar komen- en gaan ; en vaak zitten we dus voornamelijk in een negatief gedachtenpatroon , en we benaderen onszelf dan belemmerend, zo van: Ik kan dit niet en dat niet, dit lukt ook niet, oh als maar niet dit en dat gebeurt , als ik maar niet tekort schiet of tekort kom ( wat zijn tekortkomingen eigenlijk?) als ik maar niet word onslagen , als ik maar gezond blijf, als mijn relatie maar goed blijft gaan, als hij of zij maar niet dit of dat gaat doen of tegen mij dat en dat gaat zeggen, als ik maar gezellig,  leuk en gewoon blijf doen, zolang ik maar onder alle omstandigheden mijzelf kan blijven,  als alles maar blijft lukken , als ik maar populair ben en blijf, als iedereen mij maar leuk vindt ,als ik maar niet faal hierin of daarmee, als ik maar niet mijn schouders polsen of rug ga voelen, als ik maar nergens pijn krijg etc. etc. etc. etc. etc. en  zo kunnen we nog wel even doorgaan....

En dit is allemaal gebaseerd op angst , we zijn allemaal wel ergens angstig voor en we hebben allemaal te maken met belemmerende geconditioneerde ( meestal negatieve en destructieve ) gedachtenpatronen en denkwijzes.

Dat is het nadeel van volwassen zijn en wat dat betreft kunnen we een hoop leren van kinderen want die zijn doorgaans nog volkomen onbevangen en argeloos en kennen geen (faal)angst en zeker geen angst voor lastige houdingen, sterker nog: ze springen er zo in , en wij maar moeilijk doen en zuchten en steunensmile

Maar wanneer we kunnen accepteren dat we ons momenteel voelen zoals we ons voelen, dat de yoga oefeningen gaan zoals ze vandaag gingen, dat we onze gedachten stroom soms enigszins kunnen beheersen/ en soms helemaal niet, dat we ondanks blessures lichamelijke ( emotionele en/of mentale) beperkingen toch moedig voorwaarts en stug doorgaan met onze yoga practice, no matter wat we allemaal tegenkomen op de mat en dat dan ook full-hearted kunnen accepteren, verwelkomen en koesteren zijn we gewoon keihard hartstikke goed bezig!!

Acceptatie zorgt voor berusting en neemt onvrede en onrust weg en maakt zodoende  plaats voor onbelemmerd positivisme en enthousiasme en geeft ons de moed om door te gaan met de weg die we zijn ingeslagen en op die manier wordt ons steeds duidelijker wat we nu werkelijk nodig hebbensmile

Just be happy!
Liefs van jullie supertrotse yogadocent
Wilma


Maart 2019 - Personal state of  Well-being (4) - Calmness                                    

Lieve Beste Yogi’s, Sporters, Toppers,  Bikkels en andere Geïnteresseerden.

We hebben dus vast kunnen stellen uit eigen ervaring tijdens de fusion flow yoga lessen dat we het lichaam kunnen trainen en zodoende ruimte maken in ons lichaam waardoor we ook ruimte maken in ons hoofd.

Hoe meer ruimte we kunnen maken oftewel: hoe meer blokkades we kunnen opheffen, hoe meer ruimte er zal ontstaan niet alleen in het lichaam maar ook in ons hoofd, in the mind.

Remember; yoga is loslaten.

Dus hoe meer blokkades en spanningen (fysiek, emotioneel, mentaal)  je kunt loslaten tijdens de uitademingen gedurende de yogahoudingen/ asana’s , hoe meer ruimte er overal ontstaat, vandaar dat ik ook regelmatig zeg: yoga is fitness for the mind ( afgezien van het feit dat het een weergaloze workout for the body is)

Nu, we kunnen het LICHAAM trainen en de adem initieert altijd hierin.
Het is altijd eerst de adem (in- of uitademing) en daarna volgt het lichaam. Het is nooit zo dat het lichaam bedenkt ; ik ga eens in ‘die en die houding’ staan en daarna ga ik nog eens ademen..
Het is precies andersom.
We kunnen dus het lichaam trainen en ook de ADEM trainen.
Het even vasthouden van de adem is ook een belangrijk aspect van ademtraining omdat het middenrif dan eindelijk even een break krijgt.
Het middenrif is namelijk zo ongeveer burn-out, wij zelf niet. smile
Omdat het dag en nacht overuren draait 24/7 en continue doorlopend in touw is, dus hoe heerlijk is het voor het middenrif om even tot rust te kunnen komen?

Maar we kunnen ook de MIND trainen, ik noem dat het disciplineren/  het temmen van de mind. De mind wil namelijk voortdurend met ons aan de haal en de uitdaging voor ons is om dat niet toe te staan en onze mind zoveel mogelijk trachten te corrigeren.

Met name tijdens voorover buigingen (bijvoorbeeld the childpose of de baddha konasana) komt er van alles voorbij; allerlei gedachtes komen voorbij in een oneindige stroom soms lijkt het wel,  maar wij zijn niet die gedachtes. De mind wil ons dat wel laten denken (en neemt een loopje met ons), maar wij zijn zelf die gedachtes niet,  die hebben helemaal niets te maken met onze ziel.

Er komt voortdurend van alles langs in ons hoofd maar laat het langskomen zonder dat je er iets van voelt of vindt. Blijf zoveel mogelijk rimpelloos.
Verwelkom de gedachtes, bekijk/ observeer ze even kort eventueel maar schenk er zo min mogelijk aandacht aan.
Pak het niet vast, laat het niet aan de mind plakken en laat het weer passeren. Laat het weer gaan, laat het weer los.
De uitademing is hier de perfecte tool voor. Laat de mind niet ‘aan gaan’ als het ware.

We kunnen ook het HART trainen, hier geldt precies hetzelfde voor.
Er komt ook van alles voorbij in het hart (oa. tijdens de savasana bijv of de gedraaide liggende torsies/ parivartasana) , allerlei emoties en gevoelens.
Wij zijn die emoties niet , nooit.
Tracht ze niet vast te houden, zorg dat ze niet aan het hart gaan kleven.
Zorg dat het hart kalm en rustig blijft, dat het open is- en ruimte houdt voor zaken die er wel toe doen en mind you;-)  er zijn maar heel weinig zaken die echt belangrijk zijn voor ons, die er werkelijk toe doen en die we echt nodig hebben.

Hoe beter we als het ware tijdens de inademing kunnen visualiseren dat we naar het hart toe ademen, dus m.a.w hoe meer ruimte daar ontstaat
(inademing staat voor ruimte), hoe meer ruimte daar kan worden gevonden , gevoeld, ervaren , bereikt voor ontspanning tijdens de uitademing, ( de uitademing staat voor ontspanning) dus hoe meer spanningen we kunnen loslaten in het hart, en het hart zal open vrij en kalm blijven.
Voor de mind geldt hetzelfde hebben we vastgesteld.

Wanneer we de mind en het hart trainen is daar dus even geen bezoekuur…..
Gedachtes en emoties zou je kunnen vergelijken met bezoekers, en je hebt dus even geen bezoek. Het bezoekuur is afgelopen. Het is stil. Het loket is dicht.

Het lichaam, de adem, de mind en het hart, we kunnen het allemaal trainen wat uiterst heilzaam is en voor een gevoel van Calmness zorgt,  wat weer van cruciaal belang is voor onze personal state of wellbeing.

Hoe kalmer de mind en het hart is, hoe beter we kunnen gaan voelen wat we nodig hebben.

Namaste
Wilma  

    

 

Personal state of Well-being (3)   -   Torsies    -    Februari 2019                                                                                                                                                                                                    
Lieve Beste  Yogi’s, Sporters,  Toppers,  Bikkels en andere Geinteresseerden.

Deze maand wil ik graag de nadruk leggen op het belang van de zogeheten Torsies/ draaiingen van de wervelkolom.  Om de rug en romp vitaler en gezonder te maken.

Jullie weten dat er staande, liggende en zittende torsies zijn ( ook wel Parivritta’s genoemd) en die doen we dan ook vaak immer weer en eindeloos tijdens de Fusion Flow Yoga lessen (wat zoveel wil zeggen als een verantwoorde pittige mix gebaseerd op kennis, kunde en visie van alle mogelijke gecombineerde yogastijlen met een aantal geïntegreerde Pilates oefeningen, wat zorgt voor ondermeer een mega work-out for  the body and mind, begeleid door de bijbehorende en juiste in- en uitademing in een doorgaande Flow).

Yoga is en blijft uiteindelijk : Fitness voor de mind en het lichaam vaart er meer dan wel bij. De ruimte die we maken in het lichaam (en dus ook in ons hoofd) wordt uitsluitend ingeleid en begeleid en gestuurd door de adem. Vandaar nogmaals het enorme belang van goed ademen en goed weten wat de functie van de adem is.

Gedraaide houdingen (draaiingen en torsies) bevorderen de flexibiliteit. Deze hebben een groot effect niet alleen op fysiek niveau op de wervelkolom, maar ook en vooral op de geest.
De flexibiliteit van de rug kan gepaard worden met een flexibele geest!

De Zittende Twist (torsie) stimuleert de lever en de nieren en stretcht de rug , schouders, heupen en nek. Door de draaiing  van de ruggegraat worden de spieren en gewrichten in de rug flexibeler. De houding stimuleert het derde Chakra , de zonnevlecht, en heeft daarom effect op het functioneren van de maag, galblaas, lever , milt en pancreas (alvleesklier) .
De compressie die in deze houding in de buikorganen ontstaat heeft een ontgiftende werking en stookt het spijsverteringsvuurtje op. Bovendien zorgt de zittende twist voor een betere doorbloeding van het bekkenbodemgebied.

Torsies werken dus sterk op de organen in de buik. De organen worden namelijk als het ware samengeperst.  De bloedcirculatie verbetert onmiddellijk en daarmee dus ook (nogmaals) direct de spijsvertering. Torsies zijn dan ook zeer geschikt voor klachten aan bijvoorbeeld maag, darmen, lever en galblaas.

Sommige Torsies werken op de buikorganen in de onderbuik, andere meer op de organen in de bovenbuik. Hoe moeilijker de Torsie is, des te krachtiger is de uitwerking. Ik zeg jullie ook vaak: ‘hoe irritanter en vervelender en oncomfortabeler de houding is’ ;  des te meer zou je de houding eigenlijk moeten  verwelkomen, koesteren , omarmen. Want des te harder je hem nodig hebt!

Iedere keer wanneer we de zittende Torsies (bijvoorbeeld de Ardha Matsyendrasana/ De Halve God van de Vis) beoefenen vertel ik ook altijd weer dat we de organen in de onderbuik uitwringen, dus we ontdoen het lichaam direct en zeer heilzaam en effectief  van afvalstoffen. Je zou ook kunnen zeggen/stellen dat we  tegelijkertijd op Zielsniveau het lichaam ontdoen van (onnodige) ballast.

Torsies kunnen als effect hebben dat je het erg warm krijgt omdat de bloedcirculatie tijdelijk omhoog  gaat, of dat je naderhand veelvuldig naar het toilet moet.

Het is van belang om de Torsies goed uit te voeren (daarom begeleid ik jullie hier ook steevast vrij intensief mee) want we draaien om de wervelkolom, en draaiingen hebben een gunstig effect op de rug, ze zorgen namelijk voor soepele rugspieren.

Maar als ze niet goed worden uitgevoerd kunnen de Parivritta’s teveel spanning geven rondom schouderblad en nek. Op die plekken ( schouderblad en nek dus) wil en kan het lichaam meestal makkelijk draaien, maar vanuit de onderste ribben wordt dit een stuk lastiger.
Onze ribben zijn veelal stijf en dit heeft vaak te maken met de wijze waarop wij doorgaans ademen.

Vandaar dat ik het niet kan laten om wederom te benadrukken dat het van cruciaal en vitaal belang is om goed en bewust te ademen. Wanneer je bijvoorbeeld niet goed/ lang genoeg uitademt , dus eerst werkelijk Alle lucht uit de longen ademen voordat je weer gaat inademen (in plaats van wat ik vaak nogal oneerbiedig dat ‘overmatige gehijg’ noem....omdat we als mindset kennelijk hebben dat we steeds maar moeten ademen , terwijl wij mensen zeker 2 minuten zonder ademen kunnen..) beperk je letterlijk je eigen ruimte;  want de inademing zorgt voor de ruimte om tijdens de uitademing alle mogelijk spanningen los te kunnen laten en dus derhalve dieper / verder in iedere willekeurige houding te kunnen komen, en dus ook in iedere willekeurige Torsie. Alles wordt uiteindelijk geïnitieerd door de adem.

Dus hoe beter je inademt en (nogmaals) de inademing staat voor toelaten,  hoe meer en beter je kunt loslaten tijdens de uitademing (staat voor loslaten/ ontspannen)  en dus blokkades kunt opheffen , het verminderen van (elke vorm van) spanningen tijdens de uitademing en op die manier ontstaat er weer ruimte voor nieuwe mogelijkheden en kom je dus ook bijvoorbeeld verder in een Torsie.
Alles valt en staat met de adem. Laat ook constant tijdens de uitademing alles ( alle mogelijke spanningen en blokkades; mentaal emotioneel en fysiek) los wat niet helpend is voor jouw Personal State Of Wellbeing!

We kunnen eindeloos gaan proberen te sjorren en rukken aan ons lichaam om (dieper) in een houding te komen en verder in een Torsie bijvoorbeeld , maar zonder de juiste adem , en je daar ook bewust van te zijn, gebeurt er nagenoeg helemaal niets!

Zorg ook altijd dat eerst alle lucht uit de longen is uitgeademd voordat je weer inademt. Ga niet door met functioneren op  ‘restafval’ ; dat wil zeggen ‘oude lucht’ wat nog in de longen aanwezig is terwijl je weer automatisch nieuwe lucht inademt. Neem daar veel meer en bewust aandacht en tijd voor.  De uitademing is een afvalstof en dat moet het lichaam eerst helemaal verlaten voordat er weer nieuwe schone zuurstof de longen ingaat tijdens de inademing om het lichaam te kunnen voeden. En dus ook alle spieren, vezels, cellen, weefsel, bloedbanen, gewrichten etc etc

Ik wens jullie allen alvast een schitterend aankomend Voorjaar toe en stay aware about  what’s going on in your bodies and minds.

Breathing consciously , slowly and deeply is well known to create a feeling of relaxation.

Namaste
Wilma


 

Januari 2019  /  Personal state of Welbeing (2) Inspiration                                                    
                                                                                                                
                                                                                    
Lieve Yogi’s , sporters en andere geïnteresseerden

Allereerst wens ik jullie een gelukkig 2019 en dat we het komend jaar,  en de rest van ons verdere leven, ons gezicht ten alle tijde zoveel mogelijk blijven ontspannen! smile

Deze maand wil ik graag het woord Inspiration toelichten.

Het is ontstaan uit het Latijnse woord Inspiritus; het betekent ademen ( breath) en het woord spirit zit er ook in. Dus tezamen zegt het: to breath in and be filled with the ( holy) spirit, wat betekent/ zoveel wil zeggen als dat je leeft.
Water is een emotie en/of  spirit ; denk bijv aan oa The Holy Grail etc, ook wanneer je huilt onstaat er water, en huilen is een emotie.

Uiteraard kun je ook geinspireerd raken door ondermeer muziek of een mooi boek of schilderij waardoor er nieuwe energie / excitement ontstaat, dat is de andere meer gangbare betekenis van het woord inspiratie.

Een inademing is een inspiration en een uitademing is een expiration.
Wanneer iemand overleden is en zijn/haar laatste adem heeft uitgeblazen, wordt er ook gezegd : he/she expired.

Mensen die depressief zijn hebben hun inspiration verloren, ze moeten dus letterlijk weer gaan inhalen/ inspire/ gaan ademen!

We begraven emoties in ons lichaam , we ‘bevriezen’ ze als het ware. Dat gebeurt met name in het gebied van de borstkas , daar zitten onze emoties, denk aan bijv; verdriet , liefde ,pijn, vergeving,  anxiety ( heeft te maken met het verleden) , in de buik zit angst en boosheid, wat het hele lichaam in een soort continue ‘kramp’ kan overnemen.

Wanneer we goed gaan ademen ( ga ik weer..) kunnen we permanent oude emoties los laten, en er ook tegelijktijdig preventief voor zorgen dat ze niet meer terug komen, het is een verzoening met het verleden!

Want wanneer we de borstkas zijwaarts bewegen ( ipv vertikaal te ademen) , dus de ribbenkast zet uit bij een inademing en ‘slinkt’ weer bij een uitademing, dwz wanneer we de borstkas adequaat bewegen ontdooien we emoties. ( over water gesproken, zoals ik al zei; water is een emotie).

Wanneer we emoties ontdooien openen we ons hart, en wanneer we ons hart openen kunnen we pas met onszelf reflecteren,  en weten we ook wat we nodig hebben.

De asana’s ( yoga oefeningen/ houdingen) worden ondersteund en geleid door de adem , dus hoe beter we kunnen ademen, hoe beter / dieper we in elke willekeurige houding kunnen komen tijdens de uitademing ( remember; we maken ruimte in ons lichaam en dus ook in ons hoofd/ hart en dat doen we met de adem) en hoe meer spanningen we dus ook kunnen loslaten tijdens de uitademing , hoe meer er weer ruimte ontstaat voor nieuwe zaken en hoe beter we dus kunnen voelen wat we nu echt nodig hebben!

Verder zorgt goed ademen voor onder andere;  beter slapen , minder stress, een lagere bloeddruk en cholesterolgehalte, het verlaagt de hartslag,  meer vitaliteit, levenskracht, happiness, concentratie, een kalmer en ‘zekerder’ gevoel over jezelf, meer zelfbewustzijn en de mental health/ geestelijke gezondheid zal enorm verbeteren. smile

We zijn in een nieuw jaar aangekomen, nieuwe rondes,  nieuwe kansen, nieuwe keuzes en nieuwe mogelijkheden.
Ademtraining zal nog veelvuldiger en uitgebreider ( allerlei verschillende soorten ademtraining)  tijdens alle lessen aan bod komen,  en zal ons ook helpen to relax our face for the rest of our lives. smile


Namaste Wilma

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

December 2018 / Personal state of Well-being ( 1 )


Lieve Yogi’s

Wat heb je nodig om in een staat van personal well-being te komen?
Wat heb je nodig ?
Dat is een interessante vraag waar ik vaak niet direct een antwoord op krijg wanneer ik deze vraag stel.

En dat is volkomen begrijpelijk, want A: het begrip ‘Wellbeing’ is uiteraard voor iedereen anders; de ene persoon wil bijv meer rust en plezier kunnen ervaren, of zich gelukkig voelen en kunnen genieten ( en hoe doe je dat dan?) , de ander wil meer bewustwording , eigenwaarde, zelfkennis van zichzelf in kaart kunnen krijgen, weer een ander wil afvallen om daardoor beter ( lekkerder ) in zijn/haar vel te komen zitten, dan heb je onder andere ook nog nog de variant : ‘respect en eigenwaarde’ die uiterst belangrijk zijn om te kunnen ervaren, net als ‘zelfliefde’ ( best wel een beladen en moeilijk begrip voor de meeste mensen..) etc etc etc

Maar B: wanneer krijg je al dit soort zaken duidelijk voor jezelf en in kaart?
En moreover: hoe en wanneer kun je dat dan daadwerkelijk echt gaan voelen?

Mijns inziens gebeurt dat op het moment dat je je hart kunt ( weer gaat) openen.
Het hoofd mag uit zodat we weer kunnen gaan luisteren naar, en contact maken met ons hart.
Het hart is ( lijkt wel ) dichtgeslibd en we kunnen er niet meer bij, Het hart zit op slot en zou weer geopend moeten worden.

Als het ware zou het hart terug moeten kunnen naar de ‘fabrieksinstellingen’, zou je kunnen zeggen, en alle ‘ondertussen opgebouwde geconditioneerde lagen’ rondom het hart zouden er af moeten of in ieder geval ; zoveel mogelijk verminderd moeten worden.

Hoe ongelooflijk gaaf zou dat zijn?

Wat helpend is in deze zijn asana’s (yogahoudingen) met hartopeners variërend van o.a de lage lunch, heldenhouding 1 en 2 , de brug, de kameel, de oosterse strekking, de boog, de tafel, het halve wiel, of simpelweg de Supta Baddha Konasana ( de dalende gebonden hoek , je ligt op je rug met je hart omhoog/ op een bolster of blok of een opgerolde handdoek tussen je schouderbladen, en je zorgt ervoor dat je borst ten opzichte van je schouders iets omhoog wordt geduwd) maar hetgene wat het meest helpend is tijdens al dit soort houdingen ( en om er in te komen en vooral te blijven ?) is weer de adem...jaja...ik weet het...ik ga het weer over de adem hebben , kort weliswaar deze keer, omdat het zooo enorm belangrijk is. Alleen tijdens een echt goede en bewuste uitademing/ ontspanning ( loslaten van spanningen) kunnen we dieper en beter in een houding komen en dus beter gaan voelen.

Hoe beter we ademen, hoe beter we weer kunnen gaan voelen, en hoe meer we dus weer ons hart kunnen openen ( en contact maken met onszelf en anderen) , want goed ademen maakt ook endorfine aan, een gelukshormoon, een natuurlijke ‘feel good drug’.
Dus je helpt jezelf enorm door goed en bewust te ademen omdat je dan weer beter kunt voelen wat je echt nodig hebt, dus je zet jezelf weer aan als het ware!

Hoe beter en bewuster je ademt, hoe meer blokkades en spanningen er zullen verminderen, er zal minder anxiety stress en verkramptheid zijn , het leidt tot meer inzicht, creativiteit en oplossingsgericht denken. Het hoofd hoeft daardoor minder onnodige overuren te maken , en we komen dus ( weer) derhalve meer in contact met onze intuitie; en daardoor kunnen we ondermeer onze zelfreflectie verbeteren zodat je je hart weer kunt bereiken.
En hoe meer je met jezelf kunt reflecteren, hoe beter je weet wat je nodig hebt.

Duss lieve yogi’s; ik wens jullie allen een supergoed nieuwjaar, op naar nieuwe kansen, nieuwe rondes en nieuwe keuzes en laat de adem de gids zijn!

Merry Christmas, Namaste, and a Breathfulness Happy 2019!

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

November 2018 / Adem

Hallo Allemaal    

Waarom beoefenen we Yoga ?  dat wordt mij vaak gevraagd.
Daar kunnen we heel lang over praten  maar onderstaande tekst verwoord het o.a eigenlijk erg mooi vandaar dat ik dit jullie graag wil meegeven.

Elke dag een hart opener zou je kunnen vergelijken met een eye opener, wanneer je beter gaat voelen kun je ook beter observeren en kijken.

Hartopeners zijn heel effectieve houdingen om spanning in je borst, schouders en buik los te maken en je hart chakra in balans te brengen. Ze helpen je om je hart open te stellen en stimuleren een gevoel van liefde, meedeleven en vrijgevigheid en helpen om je emoties beter te kunnen voelen en balanceren.

Door regelmatige beoefening van heupopeners laat je de spanning in je bekken maar ook emotionele spanningen en blokkades los.

En dit is allemaal waar en leuk en aardig en klinkt geweldig etc etc etc etc maar hoe doen we dat dan?
We gaan in een houding staan, zitten of liggen, wringen onszelf in allerlei ingewikkelde bochten soms, voelen allerlei spieren waarvan we niet eens wisten dat we ze hadden,  maar hetgeen wat het nu echt mogelijk maakt om in een bepaalde yoga houding ( asana) te komen is de adem.

En daarom zeur ik ook altijd eindeloos en oeverloos voort over de adem, want de ademspieren ( het middenrif en de tussenribspieren) zijn de belangrijkste spieren van het lichaam.
En we negeren ze meestal volkomen, sterker nog we nemen het voor lief dat we ademen maar we trainen onze ademspieren niet wat heel raar en opmerkelijk is eigenlijk omdat we alle andere spieren ook graag getraind zien, waarom dan niet de ademspieren?

We  ademen nauwelijks...onze adem staat vnl op slot of zit hoog in de longen/ borst waardoor we voortdurend een opgejaagd onrustig gevoel hebben. De longcapaciteit wordt zelden volledig benut en we zijn ons er doorgaans niet bewust van.  

Wanneer we echt goed en voluit en met passie gaan  inademen , en de inademing staat voor toelaten,  ontstaat er niet alleen ruimte ( de borstkas zet letterlijk uit) maar komt er ongelooflijk veel zuurstof en nieuwe energie naar alle spieren, vezels, gewrichten, pezen, cellen, bloedbanen, huid etc etc etc van het omhulsel/ huis daarom heen;  en dat is ons lichaam.
De inademing is altijd de toekomst, nieuwe rondes , nieuwe kansen en het is altijd weer nieuw en spannend, het is exicting de volgende inademing!
De inademing hebben we nodig om ruimte te kunnen maken voor de  uitademing die zorgt voor ontspanning in het lichaam ( en dus ook in het hoofd). De in- en uitademing hebben elkaar dus nodig.

Wanneer we echt goed en voluit en met passie gaan uitademen , en de uitademing staat voor  losaten,  ontstaat er direct een werkelijk echt goede ontspanning in het lichaam, het letterlijk loslaten van spanningen en dat kunnen allerlei soorten spanningen zijn, variërend van fysieke ( spier) spanningen tot bijv  emotionele, mentale of  sociale spanningen. De uitademing is altijd direct ( terwijl je uitademt) de verleden tijd,  en komt nooit meer terug, je kunt hem beschouwen als het ware als een afvalstof, de uitademing heeft zijn functie gehad.
Het fijne van echt goed uitademen ( en je moet toch uitademen, dus doe het dan ook goed) is dat we weten dat het de verleden tijd is, dat het staat voor loslaten dus laat dan ook heel bewust los, ( je kunt hem toch niet vasthouden) en laat tegelijktijdig dan ook alles los wat jou niet langer dient, wat je niet langer kunt of wilt gebruiken, waar je niet langer prijs opstelt en alles wat verder niet helpend voor je is.

Je helpt jezelf enorm door goed te gaan ademen ( versterkt o.a ook focus en balans) , het zorgt voor een gevoel van vrijheid, tevredenheid, openheid, er komt letterlijk ruimte,   en je voelt je over het algemeen een stuk rustiger en zekerder zowel fysiek als mentaal. Ook je hart vaart er wel bij want je gaat jezelf dus beter, opgeluchter en contenter voelen.

Yoga staat voor loslaten, en we kunnen loslaten wanneer we blokkades kunnen opheffen in ons lichaam en dus ook in ons hoofd.
Wanneer daar ruimte kan ontstaan kunnen we oude patronen/ denkwijzes/ terugkerende gedachtes die ons niets brengen etc loslaten en ontstaat er ruimte voor nieuwe zaken.
Doordat we Yoga beoefenen met de adem,  creeëren we  dus ook ruimte in de adem.

Je zou ook kunnen zeggen: Yoga leert de geest , het gevoel en het lichaam te beheersen om daarmee de verbinding met jezelf te kunnen bereiken en de adem is onze gids , de adem leidt!

KEEP COMING BACK!

Namaste
Wilma